Aittalan talli

Etusivu Tallipäivis Asukkaat Esittelysivu Tapahtumia

Aittalan Pilke

10-vuotias suomenhevostamma
VH17-018-2122
Vaaleanpunarautias, 150cm korkea
Syntynyt 09.09.2017

Kasvattanut Aittalan talli VRL-02914
Omistaja Aittalan talli VRL-02914

Pilke on yleis- ja kenttäratsu (Helppo A/110cm/CIC1)


Aittalan tallin ensimmäinen kasvatti

Me ollaan tehty Vivekan ja hänen tallinsa Liljan kanssa hyvin tiiviisti yhteistyötä. Meillä on Liljan tammasta yksi jälkeläinen (Tiusan Uninuttu), heidän oma kasvatti Liljan Tuikku ja nyt viimeisimpänä meidän kasvatin suvussa on upea Herra Salmiakki. Salmiakki on yleispainotteinen suomenhevonen, jonka vahvin osaamisalue tuntui olevan kouluratsastus kun se vielä kilpaili, mutta eivät sille esteetkään tuottaneet päänvaivaa. Viveka kävi meillä kahvilla ja katsomassa Tuikun sekä Hietsun kehittymistä, jolloin hän samalla mainitsi, että alkaa Herra Salmiakki olemaan jo siinä iässä, että se on viimeisimpiä kertoja tarjolla jalostukseen. Itseäni harmitti kovasti, sillä Salmiakin uraa oli ollut mukava katsella vierestä, koska hevonen oli oikeaa silmänruokaa. Näytin Vivekalle kumminkin meidän hassua Pipsaa, jolle ajattelin, että Salmiakki voisi olla hyväkin orivalinta. Kilpauraahan tamma ei ollut kerennyt edes aloittaa, mutta sitä kerkeää kyllä. Viveka mittaili katseellaan Pipsaa ja pyysi esittämään sitten vielä sen liikkeet. Lopuksi ystäväni kysyi tamman ratsastettavuutta ja yleistä luonnetta käsiteltäessä. Viveka hymyili ja nyökkäsi — "Tuo Pipsa meille, niin laitetaan eka Aittalalainen aluilleen".

On sanomattakin selvää, että Pilke oli odotettu varsa tallillemme. Sen vanhemmat on tarkoin valittu yhdistelmä ja ne ovat yksiä aikojeni lemppareimpia hevosia, joten olisi loistavaa saada astutettua Pipsa Salmiakilla ja olihan Pilke tallimme ensimmäinen kasvatti! Kaunis vaaleanpunarautias tammavarsa täytti kaikki odotukset syntyen syyskuun 9. päivänä — juuri sinä nimenomaisena päivänä, kun Aittalan tallin tilojen rakentaminen aloitettiin vuonna 2016. Se on kerrassaan hupaisa yhteensattuma, joilla on suuret merkitykset! Pilkkeen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat kilpaileminen ja kantakirjaus, mutta ennen kaikkea emälinjan jatkaminen ja meidän Aittalan kasvatuksen eteenpäin vieminen uusien sukulinjojen muodossa. Pilkettä tullaan käyttämään hartaasti ja tarkasti suomenhevosjalostuksessa sitten, kun sen aika tuntuu olevan ajankohtainen.

Luonnekuvaus

Pilke on luonteeltaan herttainen ja rauhallinen, mutta kyllä siltä löytyy tarvittaessa omaakin tahtoa — voisi sanoa niin, että se riippuu aina vähän Pilkkeen mielialasta millä tuulella se on. Pilke on aina ollut todella huono rehunkäyttäjä, mitä onkin vaikea ymmärtää, koska onhan se sentään suomenhevonen. Sille oli esimerkiksi todella vaikea löytää sopiva rehuyhdistelmä, mutta viimein sille maistui melassileike, alfalfa, kaura sekä oma yrttiseos, jota se edelleen syö. Yrttiseos toki vaihtuu aina kolmen kuukauden välein, koska ruokia olisi ihan hyvä välillä vaihtaakin. Siinä missä meidän muut hevoset syövät mahdollisimman ravintoköyhää heinää (niin sanottua roskaheinää) ja pysyvät sillä kunnossa, niin Pilkkeelle on ihan omat korsirehunsa. Se syö ainoastaan latokuivattua pienpaaliheinää, jossa on runsaasti valkuaista, mutta vähän sokeria. Ja se maistuu Pilkkeelle; esikuivattua heinää onkin aivan turha tarjota, koska tamma vain sylkäisee niihin heiniin ja kääntää takapuolensa...

Uusia ihmisiä kohtaan Pilke on hyvin varautunut, joten heiltä vaaditaankin erittäin pitkiä hermoja sekä kärsivällisyyttä tehdä tuttavuutta Pilkettä kohtaan rauhassa. Se saattaa huiskia turhamaisesti hännällään ja painaa korvansa kiinni takaraivoon, mutta lopulta sen valtaa uteliaisuus ja Pilkkeen ilme hieman muuttuu. Se ei kumminkaan tarkoita sitä, että Pilke jo heti sinuun luottaisi, mutta se haluaa hieman nuuskutella ja tutkia uutta tulokasta. Ja sama se on myös laumahengessä, Pilke on johtajahierarkiassa laumassaan kaikista ylin ja vähän sellainen erakkokin, että ajaa kaikki luotaan pois. Eihän tuollaisen äkäilevän hevostamman viereen halua kukaan mennä syömään päiväheiniään tai muuten vain seurustelemaan. Kengitykset menevät aivan rutiinilla, mutta eläinlääkärinkäynneistä Pilke ei niinkään piittaa. Hoitojen ajaksi se laitetaankin yleensä pakkopilttuuseen.

Ratsuna Pilke ei anna mitään helpolla, mutta kun kyydissä on joku, joka osaa asiansa ei tammalla ole asiaan nokan kopauttamista. Se on melko herkkä eikä siedä mitään turhaa, mutta selkeä tulee silti olla tai mistään ei tule mitään. Möröt ja kentän nurkissa olevat kummituksen ei saa Pilkettä korvaansakaan lotkauttamaan - tamma keskittyy työntekoon hyvin eikä anna pikkujuttujen häiritä. Pilke ei ole kuitenkaan mikään automaatti eikä puolinukuksissa matkustava ratsastaja kohtaa onnellista loppua, kun tämä hevonen on kyseessä.
Kilpailutilanteet jännittivät nuorta Pilkettä aina melko paljon, ja vasta sillä kuuluisalla rutiinilla saimme suoritukset tasaantumaan. Tamma vaatii silti yhäkin mahdollisimman tasaisen ja rennon kilpakumppanin, josta peilata tuntemuksensa. Kukaan hermoheikko ei saa Pilkkeen kanssa aikaan ehjää suoritusta. Itse kilpailupaikalla Pilke käyttäytyy yleensä moitteettomasti.


Sukutaulu & jälkeläiset

i. Herra Salmiakki
KTK-II, SV-I, Jälkeläisluokka C
ii. Herra Hemmo iii. Hemminki
iie. Tummalikka
ie. Lakutoffee iei. Sisukas
iee. Lakritsi Tyttö
e. Nam Pistaaseja ei. Popkorni eii. Pakahdus
eie. Karamelli
ee. Solina eei. Hölynpöly
eee. Selina

ii. Herra Hemmo on tehnyt menestykkään kilpailu-uran kansallisentason kouluratsastuksessa, voittaen useita suomenhevosmestaruuksia. Kansallisentason koulukisojen lisäksi ori kilpaili muutamia kausia kenttäratsastuskessa aluetasolla sijoittuen useamman kerran. Luonteeltaan ori on rehellinen ja kuuliainen, jolta löytyy myös huumorintajua. Erityisesti orin kilpailuhermot ja venyvyys tilanteessa kuin tilanteessa olivat vertaansa vaille. Hyvän kilpailumenestyksensä jatkoksi ori kantakirjattiin II-palkinnolla, jossa kehuja tuli erityisesti erinomaisesta ratsutyypistä, vahvoista jaloista ja elastisista liikkeistä. Herra Hurmos on saanut tähän mennessä 30 jälkeläistä, joille se on periyttänyt terveitä jalkoja ja hyvää ratsutyyppiä sekä koulukapasiteettiä.

ie. Lakutoffee edustaa harvinaisempia sukulinjoja, joita ei ole paljoakaan suomenhevoskasvatuksissa nähty. Tamma toimi 8-vuotiaaksi asti ns. puskaratsuna tehden rentoja kärryajeluja ja maastolenkkejä. Monenlaisen sattumusten kautta kulomusta kaunokainen päätyi Jarno Kuukarin suomenhevostallille siitostammaksi. Alkuunsa tammalla koitettiin lähteä hieman kisamaan kouluratsastuksessa, mutta tamman pää ei kestänyt kisaamista ja reissaamista. Kotioloissa Lakutoffee oli mitä lempein ja herttaisin tamma, jonka kanssa oli todella miellyttävä työskennellä. Jarno puntaroi pitkään mitä tehdä tamman kanssa ja päätti lopulta käyttää sen kantakirjauksessa ja miettiä sen jälkeen uudestaan tamman tulevaisuutta. Kantakirjalausunto yllätti tyystin Jarnon, tamma nimittäin kantakirjattiin II-palkinnolla. Olihan mies tiedostanut tamman rakenteen hyväksi ja sopusuhtaiseksi, mutta tämän lisäksi ratsastettavuudesta napsahti 8 arvosanoja. Hyvin menneen kantakirjauksen ansiosta Lakutoffee siirtyi jalostuskäyttöön 11-vuoden ikäisenä. Ensimmäisten varsomisten kanssa oli epäonnea matkassa, kun varsat syntyivät kuolleina. Kolmannen varsan kohdalla tärppäsi ja tällä hetkellä tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä. Varsoillensa tamma on näyttänyt periyttävän hyvää luonnetta, miellyttävää käsiteltävyyttä ja erinomaista rakennetta.

ei. Popkorni oli täysin pienhevossukuinen tummanrautias, jolta itseltään löytyi säkäkorkeutta tarkalleen 140 senttimetriä. Ori oli peruskiltti, sekä este -että koulukentillä menestystä haalinut monitoimiratsu, joka esitteli tiukkoja kurveja uusintaradoilla, mutta muuntautui samana päivänä lasten luottoponiksi. Syötävän suloinen Popkorni olikin todellinen ylpeydenaihe sen omistajaperheelle, joka teetti kantakirjatulla orilla jokusen varsankin.

eii. Pakahdus oli 143 senttinen esteratsu, joka niitti sijoituksia aina harrastekilpailuista SM-tason pippaloihin. Punarautias ori oli rakenteeltaan erittäin sporttinen, mikä tuntui ainakin pitkän meriittilistan perusteella miellyttäneen näyttelytuomareita. Pakahdus oli kirsikkana kakun päälle peruskiltti, pienin orimaisin vivahtein. Se periytti jälkeläislaumalleen energisen luonteen lisäksi näyttävät liikkeet, joiden ansiosta Pakahdus oli erityisen haluttu jalostusori.

eie. Karamelli oli noin 137 senttimetriä korkea suokki, joka menestyi kiitettävästi koulupuolella. Sillä testattiin muutamaan otteeseen myös valjakkoajokissanristiäisissä starttaamista, mutta kärryjen vetäminen ei tuntunut tälle tummanruunikolle daamille sopivalta - esimerkiksi veden läpi juoksmeminen kärryjen rymistellessä perässä ei sopinut prinsessamaiselle hienohelmalle.

ee. Solina oli erittäin kaunis, 153 senttinen kimo. Tamma menestyi rauhallisen, jopa vähän hitaan luonteensa ansiosta hyvin kouluradoilla, mutta se oli vähän turhan tahmea estepuolella kilpailemiseen. Solina kiersi kilpailuita aktiivisesti jokusen vuoden, kunnes sitä sitten alettiin kuskamaan näyttelyihin. Nätti sekä kiltti tamma miellytti toki tuomareiden silmää, jonka ansiosta se palkittiin KTK-I -palkinnolla ja monilla muilla meriiteillä. Tämän jälkeen Solinan omistaja teetti tammalla jokusen varsan, mutta se otti vastaan vain tarkoin harkittuja oreja.

eei. Hölynpöly oli vähän rasavilli raudikko, sellainen pohojanmaalainen nuarimiäs, mikäli se vain olisi syntynyt ihmiseksi. Kutakuinkin 156 senttiä korkea ori ei antanut yhtään mitään ilmaiseksi, mutta kun oikea ihminen istui tämän energisen riehujan selässä, jaksoi Hölynpöly jopa keskittyä. Se oli vähän liian pirteä luonne kouluratsastuksen parissa kisaamiseen, mutta estepuolella tämä poju kyllä menestyi. Hölynpölyä ei pahemmin käytetty näyttelyissä, mutta se oli silti haluttu ori jalostuskäyttöön.

eee. Selina oli tasan 150 senttinen mustankimo, joka kilpaili elämänsä aikana muutaman sijoituksen verran kouluratsastuksen parissa. Rahanhimoisten omistajien vuoksi se toimi kuitenkin lähinnä siitostammana, mutta kapasiteetikkaan Selinan taitoja ei vain voinut heittää aivan täysin hukkaan. Naapurin taitava ratsastajatyttö liikuttikin tätä hyvää rakennetta periyttävää tammaa koulukiireitänsä myötäillen, mikä sopi melko laiskanpulskealle Selinalle hyvin - suokki ei missään nimessä katsonut pahalla paria vapaapäivää.


Kuvagalleria


© Luvat saatu yksinoikeudella, kiitos paljon!


Kilpakalenteri

KRJ Kouluratsastus: 40 sijoitusta, 3 voittoa
24/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 05/30
26/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 03/30
27/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 03/30
29/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 03/30
30/12/2017 KRJ Fiktio Helppo A - 04/40
31/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 04/30
01/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 02/30
02/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 03/30
05/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 05/30
07/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 02/30
08/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Helppo A - 02/30
04/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 04/30
05/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 02/30
09/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 02/30
14/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 01/30
15/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 05/30
16/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 03/30
16/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 02/30
17/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 03/30
18/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 04/30
19/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 04/30
26/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 03/30
28/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 03/30
02/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 02/30
03/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 01/30
06/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 05/30
06/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 02/30
08/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 02/30
09/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 05/30
10/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 02/30
12/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 01/30
14/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 02/30
14/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 05/30
20/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 05/30
22/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 04/30
26/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 05/30
27/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 03/30
28/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 04/30
29/01/2018 KRJ Vähäpelto Helppo A - 03/30
ERJ Esteratsastus: 44 sijoituista, 6 voittoa
24/12/2017 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
28/12/2017 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 05/30
01/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 05/30
01/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
02/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
03/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
04/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 02/30
04/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 02/30
04/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 04/30
05/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 05/30
06/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 05/30
07/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 02/30
07/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 01/30
07/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
07/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 02/30
10/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 02/30
12/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
13/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 01/30
14/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
16/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
19/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 05/30
20/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 05/30
23/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 01/30
24/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 02/30
25/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 01/30
28/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
30/01/2018 ERJ Cadogan Ponies 110cm - 03/30
02/01/2018 ERJ Turmeltaja 100cm - 04/40
03/01/2018 ERJ Turmeltaja 100cm - 03/40
07/01/2018 ERJ Turmeltaja 100cm - 03/40
11/01/2018 ERJ Turmeltaja 100cm - 05/40
02/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 01/30
06/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 04/30
08/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 05/30
09/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 05/30
11/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 04/30
17/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 05/30
18/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 04/30
20/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 04/30
21/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 03/30
24/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 01/30
25/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 04/30
26/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 05/30
30/01/2018 ERJ Mörkövaara 110cm - 02/30
KERJ Kenttäratsastus: 3 sijoitusta, 0 voittoa
03/01/2018 KERJ Hengenvaara CIC1 - 03/53
14/01/2018 KERJ Hengenvaara CIC1 - 06/53
18/01/2018 KERJ Hengenvaara CIC1 - 06/53

Päiväkirja

Viimein Aittalan ensimmäinen kasvatti syntyi
Tätä päivää odotettiin kuin kuuta nousevaa ja viimein se tänään, 09. syyskuuta 2017, tapahtui. Reipas ensisynnyttäjä Pipsa suoriutui varsomisesta loistavasti. Maailmaan putkahti keskiyön tienoilla vaaleanpunarautias suomenhevostamma, joka ei mitään kiirettä pitänyt nousemisen kanssa. Se lepäili emänsä vieressä ja ihmetteli viileää ulkomaailmaa. Pipsa on vielä aivan noviisi varsansa kanssa, mutta aika näyttää kuinka kaikki lähtee menemään. Toivotaan kumminkin parasta, että Pipsa ymmärtää napata punaisesta langasta kiinni ja osoittaa olevansa yhtä loistava emätamma mitä se luonteeltaankin on.

Pienellä suomenhevosvarsalla tulee olemaan tästä päivästä lähtien aivan erityinen asema Aittalan historiassa. =)

Ulkoasu © M Layouts, Krista, Amretasgraphics, koodiavusta kiitos Sakkura!
Aittalan Pilke on virtuaalihevonen