Aittalan talli

Etusivu Tallipäivis Asukkaat Esittelysivu Tapahtumia

Mysteerimatkalainen

14-vuotias suomenhevosori
VH17-018-2090
Musta, 158cm korkea
Syntynyt 05.09.2017

Kasvattanut Haddomin Ratsutalli
Omistaja Aittalan talli VRL-02914

Mysteerimatkalainen on kouluratsu tasolla Vaativa B


Luonnekuvaus

Myssy on sellainen hevonen, joka ensin hurmaa jokaisen nappisilmillään ja kaurapusuillaan, mutta seuraavassa käänteessä haukkaa palan takamuksesta. Ehkä juuri tämä arvaamattomuus sai minut ostamaan oriin heti sen synnyttyä, ja juuri tämä arvaamattomuus sai minut pitämään sen silloinkin, kun ajattelin luopuvani kaikista hevosistamme. Myssy oli vaativa luonteeltaan - antoi kyllä syytä ruunaukseen monet kerrat, sai silmiini monet tuskan ja turhautumisen kyyneleet koulutuksen aikana. Sitä se on vieläkin, arvaamaton ja paljon omistajaltaan vaativa, mutta kyllä minä siltä paljon odotankin.

Myssy tarhataan yksin orimaisuutensa takia, mutta mikäs siinä, kun hevonen keksii kivaa tekemistä yksinkin. Jos tahtoo toimintaa, ei taatusti tarvitse tehdä muuta kuin kävellä tämän orin tarhan tienoille - voin melkein luvata, että siellä Myssy laukkaa pää viidentenä jalkana, heittää välillä raivokkaan ilopukin ja jatkaa sitten taas matkaansa. Ja Myssy nauttiikin tarhailusta siinä määrin, että tarhasta hakija saa lähes poikkeuksetta varata itselleen roimasti ylimääräistä aikaa ennenkuin saa hevosen haaviinsa. Ja sitten kun Myssyn saa kiinni, kannattaa ihan suosiolla kiepauttaa riimunnaru kerran turvan ympäri - tämä kyllä osaa ryntäillä taluttaessa.

Hoitaessa Myssy hyörii ja pyörii kuin tuulimyllyn siivet. Edes riimunnaru ei saa sitä pysymään aloillaan - silloin, kun ori on kiinni etupäästä, se heiluttaa takamustaan. Äkäiseksi Myssyä ei voisi sanoa, ei ikinä eikä missään tilanteessa, sana vekkuli kuvaa tätä paremmin. Silloin kun Myssy näykkäisee, jyrää päälle tai pukkii, se tekee sen leikillään, silmät uhmakkaasti loistaen. Komentamalla se yleensä asettuu - hetkeksi. Joten ihan hoitajan mielenrauhan takaamiseksi suosittelen Myssyn hoitamista käytävällä, jossa se yleensä seisoo vähän rauhallisemmin. Kaviot Myssy antaa putsata ihan hyvin, eli ei ongelmia siinä.

Ratsastaessa Myssy on juuri sitä itseään - sähäkkä, vaativa, pippurinen, virittynyt, ei anna mitään ilmaiseksi. Varsinkin koulua ratsastaessa Myssy vaatii sellaisen ratsastajan, joka tekee alusta alkaen sille selväksi, että nyt tehdään töitä - mutta toisaalta sellaisen, joka ei alista ratsuaan tahtoonsa raippa viuhuen, vaan pyrkii ratsunsa kanssa yhteisymmärrykseen ja ratsun sekä ratsastajan väliseen luottamukseen. Mutta sitten, kun se yhteisymmärrys ja luottamus saavutetaan: tadaa! Omapäinen Myssy muuttuu kuuliaiseksi ja herkäksi ratsuksi, joka tekee kaikkensa toteuttaakseen ratsastajansa pyynnöt - ainakin melkein. Tottakai Myssyllä on kouluhevosen energia ja sähäkkyys, eikä se mihinkään katoa vaikka ratsastajan ja ratsun välillä olisi minkälainen yhteisymmärrys, mutta kyllä se on tosiasia, että Myssy toimii ainakin kouluratsastuksessa loistavasti Vaativa B-tasolla. Myssyn kanssa on tehty aivan valtavasti töitä, jotta ollaan päästy tälle tasolle asti, mutta se on palkinnut meidän monin kerroin. Askeltensa puolesta Myssy on kuitenkin hienoa katsottavaa, orilla on pitkä ja matkaavoittava käynti, lennokas ravi ja tarmokas, hieno laukka - ja sen lisäksi että ne ovat näyttäviä, ne ovat erittäin mukavia istua.


Sukutaulu & jälkeläiset

i. Tuohivene ii. Ahti iii. Kaivoskuningas
iie. Louhi
ie. Kreivitär iei. Aatelisritari
iee. Syysmyräkkä
e. Henkisalaisuus ei. Juhlijaksi Syntynyt eii. Salviapurnukka
eie. Juhlaherkkuvarasto
ee. Haddomin Hengitä eei. Henkimeedio
eee. Happamuuspulma

08/12/2017 t. Aittalan Pistaasipusu, emä Nam Pistaaseja, omistaja Liia VRL-11284

i. Tuohivene oli menestynyt kilparatsu, ja se napsikin sijoituksia tasaiseen tahtiin isommistakin kisoista. Oria käytettiin kantakirjauksen jälkeen myös jalostuksessa, mutta näyttelyissäkin menestynyt, 163 senttiä korkea suokki tahdottiin kuitenkin pitää lähinnä harrasteratsuna ilman sen suurempaa jälkeläisten tehtailua. Kimo Tuohivene olikin erittäin rauhallinen oriksi, jonka ansiosta se sopi erinomaisesti perhehevoseksi.

ii. Ahti oli rehti sekä uskollinen suomenhevonen, joka ei vankan rakenteensa vuoksi loistanut varsinkaan isoilla esteradoilla, mutta se oli oiva ori esimerkiksi reen eteen. Ahti astui elämänsä aikana muutaman tamman, mutta se ei ollut kovin haluttu hevonen jalostukseen, sillä orilla ei ollut kantakirjauksen lisäksi mitään muita meriittejä. Se sai kuitenkin kunnian olla yhden lähes huipputason kilparatsun isä. Tasan 160 senttinen rautiaankimo oli uskomattoman mukava käsitellä, ja se periytti niille parille jälkeläiselleen rauhallisen luonteen.

ie. Kreivitär oli todellinen prinsessahevonen. Vain 149 senttinen rautias oli haastavasta luonteestaan huolimatta terävä ratsu kilparadoille, jonka ansiosta hyvärakenteista tammaa käytettiin siitokseen ahkerasti, vaikka sen luonne oli mitä oli. Kreivitär kantakirjattiin I-palkinnolla, jonka lisäksi se menestyi hyvin muissakin arvostelutilaisuuksissa. Tamma periytti jokaiselle varsalleen näyttävät liikkeet, jotka olivatkin yllättävän isot ja ryhdikkäät pienelle hevoselle.

iii. Kaivoskuningas oli upea, 161 senttiä korkea kimo, joka eli kilpailumenestyksensä ansiosta suorastaan legendana. Se sai vain pari varsaa, sillä orin omistaja tahtoi pitää sen jälkeläismäärän kohtuullisena. Kaivoskuningas ei nimestään huolimatta ollut lainkaan isotteleva ”kingi”, vaan lupsakka, mutta silti reipas ihmisen uskollinen ystävä. Oria ei kantakirjattu sen elämän aikana, mutta sen korvasi lukemattomat sijoitukset kisaradoilta.

iie. Louhi oli tummanrautias, työhevossuunnalle kantakirjattu tamma, joka oli vankasta rakenteestansa huolimatta todellinen monitoimihevonen - se loisti niin metsätöissä, kuin esimerkiksi esteradoilla. Louhi oli erittäin haluttu siitostamma, ja siltä löytyykin kiitettävä määrä varsoja. Noin 158 senttinen rauhallisuuden kuningatar oli melko pieniliikkeinen, ja muutenkin vähän hajuton ja mauton, mutta monet ihastuivat siihen silti. Olihan tamma saanut lukemattomia palkintoja näyttelyistä.

iei. Aatelisritari oli komea ruunikko, jolta löytyi korkeutta huimat 168 senttimetriä. Ori oli rakenteeltaan erittäin sporttinen ja se menestyi useissa vaativissa kilpailuissa, mutta herran jälkeläiset eivät harmi kyllä olleet samaa tasoa isänsä kanssa. Ori jätti varsoille suurimmaksi osaksi vain isoegoisen luonteen sekä sellaiset semihyvät liikkeet, mutta itse Aatelisritari oli kyllä uskomattoman hieno hevonen meriitteineen.

iee. Syysmyräkkä oli nätti raudikko. Se omisti hyvän työmoraalin, eikä tamma koskaan esimerkiksi kiellellyt esteillä. Pienhevoskokoiseksi jäänyt Syysmyräkkä kääntyi näppärästi uusintaradoilla ja periytti jälkeläisilleen ketteryyden sekä kapasiteetin, mutta yksikään varsa ei saanut Myräksikin kutsutun tamman nöyrää ja rehellistä luonnetta. Rautias piekkari kantakirjattiin kakkospalkinnolla, jonka lisäksi se keräsi täytettä pitkään meriittilistaan monista näyttelyistä.

e. Haddomin Henkisalaisuus oli nimensä mukaisesti vähän mystinen hevonen. Tasan 150 senttiseksi mitatun mustan tamman omistaja rehvasteli suokkinsa loistavilla hyppykyvyillä, mutta Henkisalaisuus ei koskaan pyörinyt niinsanotusti julkisuudessa kantakirjaustilaisuutta enempää. Tamman nimeä ei myöskään näy kovin monen hevosen sukutaulussa, sillä lähes kukaan ei tahtonut monelle lähes tuntematonta hevosta oman ratsunsa emäksi.

ee. Haddomin Hengitä oli varsin kiva hevonen. Se teki sporttisena, vain 145 senttisenä monitoimiratsuna ratoja sekä koulupuolella että esteillä, muttei koskaan loistanut niin, että sievästä raudikosta oltaisiin puhuttu sen enempää. Siitä haluttiin kuitenkin jonkin verran varsoja helpon luonteen sekä monipuolisuuden ansiosta. Hevosen elämänkaaren alkuvaiheilla III-palkinnolla kantakirjattu tamma kilpaili muutaman startin verran myös kenttäratsastuksen parissa, mutta sen kestävyys ei riittänyt rankkaan maastokokeeseen.

ei. Juhlijaksi Syntynyt oli todellinen luonnonlahjakkuus esteradoilla. Suunnilleen 156 senttinen musta ori omisti valtavasti ponnua, jota se jakoi myös määrällisesti käsistä räjähtäneelle jälkikasvulle. Julleksikin kutsuttu oripoika kilpaili rataesteiden lisäksi kenttäpuolella, mutta näyttelyissä hyvärakenteista suokkaria ei, kumma kyllä, juurikaan näkynyt. Sitä ei edes kantakirjattu, mutta moni tahtoi hienosta hevosesta siitä huolimatta varsan.

eee. Happamuuspulma oli suloinen, hieman hitaanpuoleinen hevonen, jolta löytyi korkeutta 159 senttimetriä. Rautias tamma ei loistanut estepuolella hiukan hitaan etujalkatekniikan vuoksi - puomeja tuli mukaan harmittavan usein. Happamuuspulmalla ei muutenkaan ollut kovinkaan paljon voitontahtoa, eikä se syttynyt kilparadoilla kannustavasta ratsastajasta huolimatta juuri koskaan. Niin ollen se siirtyi lähes suoraan näyttelyissä kiertelyn jälkeen siitoskäyttöön, mutta turhankin rauhallisesta tammasta ei kovinkaan moni jälkeläistä tahtonut.

eei. Henkimeedio oli pieni (mutta sitäkin pippurisempi) hopeanruunikko, mutta sen kantama hopeageeni periytyi yllättävän pienelle osalle jälkeläisistä. Orilla oli paljon kapasiteettia isompiinkin kilpailuihin, niin koulu -kuin estepuolella, mutta ratsu loukkasi vasemman takasensa niin pahasti tarhassa riekkuessaan, että se ei päässyt jatkamaan loistokasta kisauraansa nuoruusvuosiensa jälkeen. Henkimeedio käytettiin siitä huolimatta kantakirjattavana, ja sieltä napsahti kuin napsahtikin II-palkinto hyvin pistein.

eie. Salvia oli mustanvoikko tamma, joka ei kuitenkaan antanut voikkoa sävyään pienelle jälkeläisryppäälleen. Kuvankauniin, noin 154 senttisen suokin lahjat eivät riittäneet rataestepuolelle, mutta se luotsasi aloittelevatkin ratsastajat turvallisesti kouluratojen läpi. Salvian omistaja käytti tammaa siitokseen melko hillitysti, joten se on harvinainen, mutta haluttu nimi hevosten sukutauluissa. Mustanvoikko oli siis pähkinänkuoressa erittäin mukava hevonen, joka oli ilo sen omistajalle.

eii. Juhlaherkkuvarasto oli kujeileva ruunikko. Se omisti varsin eloisan luonteen, mutta kyllä 162 senttimetrinen ori osasi terästäytyä, kun kilparadoille päästiin. Se omisti rutkasti kapasiteettia, mutta sen kisaura jäi melko lyhyeksi, sillä orin omistaja tahtoi käyttää sitä enemmänkin jalostukseen. Juhlaherkkuvarasto periytti jälkeläisillensä energistä sekä yhteistyöhaluista luonnetta, unohtamatta hyvää rakennetta.


Kuvagalleria


© S.H., kiitos paljon!


Kilpakalenteri

26/12/2017 KRJ Fiktio Vaativa B - 02/40
29/12/2017 KRJ Fiktio Vaativa B - 01/40
30/12/2017 KRJ Fiktio Vaativa B - 03/40
21/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
23/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 03/30
24/12/2017 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
01/01/2018 KRJ Mörkövaara Helppo A - 10/100
01/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
03/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
04/01/2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 05/30
05/01/2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 05/30
09/01/2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 02/30
09/01/2018 KRJ Vuorna Vaativa B - 04/30
01/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 03/30
02/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 05/30
03/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 05/30
06/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 03/30
06/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 03/30
07/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
08/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
09/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 03/30
14/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
16/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 03/30
18/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
01/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 02/30
06/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 04/30
07/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 03/30
07/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 02/30
12/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 04/30
14/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 01/30
16/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 01/30
19/01/2018 KRJ Gestüt Helmwald Vaativa B - 04/30
21/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 05/30
21/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
22/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
23/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
26/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
29/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
30/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
04/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 05/30
10/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 03/30
11/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 05/30
12/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
15/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
20/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 04/30
24/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 01/30
27/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 05/30
27/01/2018 KRJ Cadogan Ponies Vaativa B - 05/30

24/12/2017 NJ Vähäpelto - Suomenhevosorit - irtoSERT, päätuomari VP


Päiväkirja

Virmavedellä vietettiin joulumarkkinoita
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin neque augue, convallis vel tempor sit amet, elementum id urna. Maecenas malesuada, elit mollis fermentum mattis, nunc odio suscipit nisi, laoreet porttitor massa nulla at turpis. Sed a augue quis augue blandit luctus. Praesent id porttitor purus. Maecenas quis dui nec dolor condimentum pellentesque ac ut sem. Sed quam velit, posuere euismod vehicula sit amet, dignissim vel dui. Maecenas id arcu nec lectus gravida aliquet eu nec tellus. Duis odio lectus, adipiscing tempor cursus sed, imperdiet ac orci. Praesent sagittis suscipit augue a varius. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla eget dolor sapien, sed ultricies metus. In tempus pellentesque enim, ac dapibus est convallis sit amet. Nunc vestibulum magna at urna ultrices mattis lacinia ante semper.

Ulkoasu © M Layouts, Krista, Amretasgraphics, koodiavusta kiitos Sakkura!
Mysteerimatkalainen on virtuaalihevonen