Aittalan talli

Etusivu Tallipäivis Asukkaat Esittelysivu Tapahtumia

Runon Inkeri

1-vuotias suomenpienhevostamma
VH17-018-2210
Ruunikko, 146cm korkea
Syntynyt 02.12.2017

Kasvattanut Runoratsut
Omistaja Aittalan talli VRL-02914

Inkeri on kouluratsu tasolla Helppo A


Luonnekuvaus

Yleisluonteeltaan Inkeri on hieman äkkipikainen, mutta erittäin herkkä ja huomaavainen tamma. Jo pienenä se osoitti meitä ihmisiä kohtaan suunnattoman temperamenttinsa, ja yritti päästä niskan päälle. Yleensä voit lukea hevossaduista, kuinka vanhat miehet puhuvat sydämellisesti tammoista, jotka ovat johtajia jo syntyessään. Meidän Inkerimme on yksi tällaisista johtajatammoista, mutta jotta tamman sai aikanaan käsittelykykyiseksi, vaati tämä aikaa. Inkerin luonne ei ole periytynyt ainakaan suoraan kummaltakaan vanhemmalta, joten lieneekin syytä ihmetellä, mistä se on perinyt luonteenpiirteensä. Vaikka tamma onkin synnynnäinen johtajatamma, on Inkeri loppujen lopuksi nykyään melko vaivaton käsitellä. Se on hyvin sydämellinen tamma kaikesta luonteestaan huolimatta.

Hoitaessa Inkeri tavallisimmin tyytyy vain nukkumaan. Tamma seurailee puoliksi avoimella silmällään tallin tohinaa, mutta keskittyy nauttimaan hoitajansa hänelle suomasta huomiosta sekä karvan kiillosta. Kiinni pitämisestä tamma ei tykkää; tavallisimmin tamma riehaantuu ja yrittää päästä irti keinolla millä hyvänsä. Kiinni sitominen ei tosin ole edes tarpeellista - tamma nimittäin seisoo paikoillaan myös ilman narua. Kavioiden puhdistus on alkuhankaluuksien jälkeen vaivatonta. Pesemisestä Inkeri ei tykkää, sillä tamma on aina ollut luonnon lapsi. Vesi lähinnä kammoksuttaa tammaa (ainakin silloin, kun vettä käytetään muualle kuin juomatarkoitukseen). Tamman kuitenkin saa pestyä, kunhan sen saa ensin rauhoitettua.
Taluttaessa Inkeri käyttäytyy arvokkaan rauhallisesti, eikä edes yritä tehdä jekkujaan. Tamma hirnahtaa tietenkin aina pehmeän tammamaiseen sävyyn ystäviään kohdatessaan, mutta muuten tamma ei oikeastaan talutellessa muun maailman menoon reagoi. Rauhallinen tamma kaikenkaikkiaan, ainakin nyt, kun luulot on otettu varsa-kauden jälkeen pois.

Vasta laitumella ja tarhassa hevoskavereidensa kanssa Lena näyttää johtajuutensa - eikä silloinkaan kovin selvästi. Tammalla on synnynnäinen arvostus, kuin sädekehä luotuna päänsä päälle. Muut tammat eivät koskaan ole kunnolla ryppyilleet Inkerille, ja mikäli uudet ja uhmakkaat laumalaiset tätä yrittävät, pudottaa Inkeri uhittelijat rauhallisella tavallaan maan pinnalle. Juuri muiden hevosien arvostuskin on osaltaan muovannut Inkeristä rauhallisen tamman, jota ei olisi varsaikäisestä uhmakkaasta Inkeristä kyllä uskonut mitenkään.

Ratsastettaessa Inkeri on yhtä rauhallinen, kuten tavallisestikin. Sitä ei pahemmin hetkauta ylimääräinen silmäpari kentänlaidalla, pörisevä traktori lähettyvillä tai mikään muukaan erityinen häiriötekijä. Inkeri on myöskin hyvin herkkä ratsastettava - tamma ei tarvi yhtään kovia apuja, päinvastoin tamma hermostuu niistä ja ihmettelee mikä on vialla. Inkeri toimii hyvin lähes kenen tahansa käsissä. Kouluratsuna Inkeri on pettämättömän varma, sekä oivallinen kilparatsu. Tammalla on rauhallisen varmat ja tasaiset liikkeet, yleensä ainoa miinuspuoli tamman arvioissa on ollut vetämättömyys ja eteenpäinpyrkimättömyys. Kun nämä Inekrin tavallisimmat virheet tietää, osaa niihin keskittyä ja työstää niitä. Tamma on mukava ratsastettava, joka kuitenkin täydellisen harmonian saavuttaakseen vaatii selkäänsä kokenutta ratsastajaa.


Sukutaulu & jälkeläiset

i. Vaniman Casper ii. Carosello iii. Cappuccino
iie. Sevilla
ie. Ninetta
KTK-II
iei. Kilpakosija
iee. Hipihipi
e. Runon Illusia ei. Vienolan Priimus
KRJ-I, SLA-I
eii. Patriarkka
eie. Pohjolan Kiritta
ee. Inkerelli
KRJ-I
eei. Hippari
eee. Inkan Aarre


Kuvagalleria


© Tilli, Cherie (CC BY-NC 2.0) & Cherie (CC BY-NC 2.0), kiitos paljon!


Kilpakalenteri

KRJ Kouluratsastus: 0 sijoitusta, 0 voittoa
ERJ Esteratsastus: 0 sijoitusta, 0 voittoa

Valmennukset

Otsikko

Ulkoasu © M Layouts, Krista, Amretasgraphics, koodiavusta kiitos Sakkura!
Runon Inkeri on virtuaalihevonen