Aittalan talli

Etusivu Tallipäivis Asukkaat Esittelysivu Tapahtumia

Vuornan Hupsis

0-vuotias suomenpienhevostamma
VH17-018-2046
Hopeanruunikko, 145cm korkea
Syntynyt 29.11.2017

Kasvattanut Liia, Vuorna
Omistaja Aittalan talli VRL-02914

Hupsis on yleispainotteinen ratsu (Helppo B/90cm)


"Kuuntelee, mua tähtitaivas täällä kuuntelee..."

Istuin pikkuruisen kivitallini lattialla, pienen heinäpaalin päällä. Ulkona myrskysi; tuuli repi itkevistä puista oksat, lumisade piiskasi tallinikkunoita saaden aikaan kilisevän, vihmovan äänen. Pihattolaiset olivat päässeet talliin syömään heiniään ja nukkumaan yön pehmeän olkipahnan päällä. Päivä alkoi kääntymään illaksi ja pimenevässä marrasillassa pihaa loisti räppivä hehkulamppu tallin päädyssä.
Talliradio loi hiljaista tunnelmaa rouskutuksen keskelle: Kuuntelee, mua tähtitaivas täällä kuunteleem kun huudan ääneen, miksi pois ei mee hurja polte pohjaton...
Painoin pään polvieni väliin ja annoin tunteilleni vallan. Silmäni täyttyivät kyynelistä ja ne alkoivat valua nopeasti kohti poskipäitäni, koskien huulia ja tipahtaen sitten betoniselle tallikäytävällä. Kyyneleiden suolainen maku maistui suussani.
Haalenee, vaik vuosi vuodelta vain haalenee, se rauta rintaa silti raatelee, yksinäinen yöni on...
Loppusyksy oli raskas ja kyllä, se raateli minut kappaleiksi. Esitin vahvaa liian kauan ja sitten romahdin, juuri tänä nimenomaisena päivänä. Annoin kyyneleiden valua. Yht'äkkiä niskassani tuntui lämmin puhallus. Nostin katseeni oikealle ja huomasin harmaahapsisen tammavarsan kutittelevan kaulaani pitkillä viiksikarvoillaan. Uteliaat silmät tutkivat minua ja pehmeä turpa tökkäisi hennosti olkapäätäni.
Aloin hymyilemään. "Hupsis!"

Hupsis oli ensimmäisiä hevosia, joita Aittalaan sen alkutaipaleella muutti. Tammasta tehtiin kaupat sen kummemmin ajattelematta syitä tai seurauksia, mutta siitä saan olla varma, että Hupsis on minun eikä se ikinä lähde minusta pois. Hupsis on luonteeltaan erittäin herttainen ja todella ystävällinen, pieni hevonen. Se tekee kaikkensa miellyttääkseen ihmistä ja erityisesti kotona sen kanssa ei tarvitse huolehtia yhtikäs mistään. Hupsiksen voi antaa kävellä tarhasta karsinaansa muiden perässä irrallaan, se ei eksy matkalta edes nurmea maistelemaan. Hankaluuksia Hupsikselle tosin tuottaa yksinolo, sillä se on todella sosiaalinen ja erityisesti ystävystynyt vähän vanhemman tamman, Pihlan, kanssa lähes paidaksi ja pepuksi. Ihan siitä pienestä varsasta asti, kun Hupsis syntyi, on se ollut minulle hyvin erityinen hevosystävä, joka kuuntelee murheet ja ilot. Meillä onkin Hupsiksen kanssa sellainen ihmeellinen telepaattinen kyky kommunikoida toisillemme, sillä monesti tuntuu, että pikkutamma osaa lukea ajatukseni; se tietää, milloin pitää hönkäistä lempeästi korvan taakse tai painaa pää syyliin. Monet, hyvin monet kerrat, olen nukahtanut Hupsiksen viereen iltatallissa ollessa, pehmeälle olkikuivikkeelle, lämpimän piekkaritamman viereen.

Valehtelisin jos väittäisin, että Hupsis saa ratsastettavuudellaan ihmiset huokailemaan ihastuksesta. Aivan niin se ei ole, sillä Hupsis on melko raskas ratsastettava ja se on vaikea saada edestä kevyeksi, itseään kantavaksi ratuksi. Hupsis on ennemminkin laiska kuin reaktiivinen, enemmän sellainen tätikuljetin turvallisille maastoreissuille. Hopeanruunikon sydän ei huuda kilparadoille vaan yleensä kilpailupaikoille päästessä Hupsis huokaa syvään ja painaa päätään alemmas. Koko sen olemus itkee kotia lähdön puolesta, mutta tyytyy sitten lopulta tekemään vähän töitä. Sitä voisikin sanoa, että Hupsis kaipaa tsemppausta ja kauheasti kehuja, niin se jaksaa tehdä töitä - oltiimpa sitten kotona tai vieraissa paikoissa. Hupsiksen kun saa läpiratsastettua, niin on se ihan näppärä peli, mutta ei sitä ikinä uskoisi laatuarvostelupalkituksi tammaksi. Sen pystyn paljastamaan, että kaikki palkinnot Hupsiksen kanssa on ollut täyden työn ja tuskan takana... Helpolla se ei ole päästänyt meistä ketään.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Herra Hattarainen
KTK-III
ii. Kapteeni Koukku iii. Väinö
iie. Laventeli
ie. Hattaraunelma iei. Ryökäle
iee. Unelmiin Eksynyt
e. Hups ei. Haverisen Kuupelko eii. Kuurtamo
eie. H.H. Hutiveti
ee. Hopsansaa eei. Nukaata
eee. Humppahelmi


Kuvagalleria


© Luvat on


Kilpakalenteri

-


Päiväkirja

Virmavedellä vietettiin joulumarkkinoita
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin neque augue, convallis vel tempor sit amet, elementum id urna. Maecenas malesuada, elit mollis fermentum mattis, nunc odio suscipit nisi, laoreet porttitor massa nulla at turpis. Sed a augue quis augue blandit luctus. Praesent id porttitor purus. Maecenas quis dui nec dolor condimentum pellentesque ac ut sem. Sed quam velit, posuere euismod vehicula sit amet, dignissim vel dui. Maecenas id arcu nec lectus gravida aliquet eu nec tellus. Duis odio lectus, adipiscing tempor cursus sed, imperdiet ac orci. Praesent sagittis suscipit augue a varius. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla eget dolor sapien, sed ultricies metus. In tempus pellentesque enim, ac dapibus est convallis sit amet. Nunc vestibulum magna at urna ultrices mattis lacinia ante semper.

Ulkoasu © M Layouts, Krista, Amretasgraphics, koodiavusta kiitos Sakkura!
Vuornan Hupsis on virtuaalihevonen